

Min Morfar Sven.se
Mat Recept
Här hittar Ni favoritrecept. Goda inspirationer till matlagning och bakning...
Hoppas det smakar!
Till mormor Hennys minne.
Mormor Henny var känd för hennes goda jordgubbstårtor, kakor och bullar
som hon både bjöd på till fika och högtidsdagar.
"Åh, säger många när de berättar om sina kaffestunder med Henny,
allt var så gott!" Några tycker Hennys jordgubbstårtor var allra godast
medan andra tyckte mycket om Hennys kakor och bullar!
Morfar Svens favoritkakor var Hennys sockerkringlor. Han älskade dem och såg alltid extra lycklig ut när Henny hade bakat dessa och han åt dem till sitt kaffebönsmalda och nybryggda kaffe!


Kärleksmums
Kärleksmums var en av favoriterna som Henny gjorde fullständigt ljuvligt och troligen var det då som kärleken till allt vad choklad heter uppkom hos Christina som föredrar choklad i alla dess former framför alla andra kakor och desserter! Mormor Henny gjorde alltid Kärleksmums i långpanna så därför kommer ett receptet på långpanna! Lätt och perfekt att baka nu när
vår och sommar tagit adjö för 2021 och naturen välkomnar mysig murrig höst och vinter!
Recept från Köket.se
INGREDIENSER
Sockerkakan
250 g smör
2 dl mjölk
5 ägg (stora)
4 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
Glasyr
150 g smör
1,5 dl kaffe, starkt
2 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
riven kokos (till garnering)
Gör så här
Chokladsockerkakan
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Täck din form med bakplåtspapper, långpanna ca 30 x 40 cm.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken. Ställ kastrullen åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta ner det i äggvispen.
Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn smet utan klumpar.
Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Glasyr
Smält smöret och låt svalna.
Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna till jämn och bredbar smet.
Gör små hål i kakan och bred ut glasyren över den.
Garnera med kokosflingor.
OBSERVERA: Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet, den behåller saftigheten och fräscheten då längre.

Hur äter man klimatsmart..?
Nu pratas det inte bara om miljövänliga bilar m.m. utan också om att äta klimatsmart mat. Det är ju nytänk för oss i alla fall så vad handlar klimatsmart mat om?
Så här förklarar WWF:
"Maten vi äter påverkar planeten vi bor på. För att vår vackra planet ska vara levande behöver vi äta betydligt mer grönt
och mindre men bättre kött. Här får du inspiration och tips kring hur du handlar och äter mat som är bra både för klimatet
och för den biologiska mångfalden".
Här kommer mer citat från WWF Hemsida:
Fyra sätt att äta för en levande planet:
1. Öka – ät mer från växtriket.
Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och fullkornsprodukter.
2. Minska – ät mindre men bättre kött
En mycket viktig åtgärd för planeten är att välja mindre men bättre kött. Om du väljer kött – välj kött från djur som har betat och hjälper till att hålla våra hagar och landskap öppna.
3. Välj – svenskt, certifierat eller miljömärkt
Välj mat som du eller någon du litar på vet hur den är producerad. Välj certifierad eller miljömärkt mat i butiken. Då bidrar du till ansvarsfullt producerad mat – det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig. Välj gärna svenskt.
4. Sluta – släng ingen ätbar mat
Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt
som blir över i stället för att äta upp resterna. Cirka 19 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet.
Klimatsmart protein - Baljväxter. Baljväxter är ett samlingsnamn för bönor, ärtor och linser.
I Sverige odlas främst gula och gröna ärtor samt bruna bönor. Vi importerar linser i olika färger, kidneybönor, svarta, röda och vita bönor, borlottibönor, mungbönor, kikärtor, sojabönor mm. Baljväxter är basen för en rad produkter som till exempel tofu, falafel, sojakorv och biffar, färs och grytbitar.
Hur många Vegodagar i veckan har du? Ett första steg kanske kan vara att byta ut din tråkigaste kötträtt mot ett vegetariskt alternativ...
Kött som får grönt ljus i Köttguiden är ett bra val. Framför allt certifierat naturbeteskött, svenskt EU-ekologiskt eller KRAV-märkt kött och svenskt viltkött.

En vecka med One Planet Plate, förslag på ett Matreceptschema från WWF, PDF.
https://wwwwwfse.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2019/01/wwf-oneplanetplate-veckomeny-180305.pdf

Kycklingpasta med timjan
Recept hämtad från ICA Buffé 2018.
Krämig pastarätt som går fort att göra med färdiggrillade kycklingklubba. Blanda crème fraiche med citron och parmesanost. Toppa med finriven parmesan och hackad timjan.
4 port: 4 port pasta (1 port motsvarar ca 100 g.
.
INGREDIENSER
4 stfärdiggrillad kycklingklubba.
4 dl crème fraiche.
4 tsk finrivet citronskal.
4 dl riven parmesanost.
3 st påse babyspenat (à 65 g).
4 msk hackad, färsk timjan.
salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. (Om man har tid kan man göra sin egen färskpasta).
Häll av och spar ½ dl av pastavattnet (för 1 port).
Plocka köttet från kycklingen och skär i mindre bitar.
Blanda pastavatten, crème fraiche, citronskal och 2/3 av parmesanosten.
Rör ner i pastan tillsammans med spenaten och kycklingen.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa pastan med resten av osten och hackad färsk timjan.

Fiskpinnetacos med Tartarsås
4 port
INGREDIENSER
8 st Fiskpinnar
8 st Tortillabröd, små mjuka
8 st Salladsblad, gröna
4 st Citronlyftor
1 Knippe Gräslök, hackad
Olja till stekning
Salt
TARTARSÃ…S
1 dl Majonäs
2 dl Pickels, avrunnen, fint skuren
Salt
Svartpeppar, nymalen
GÖR SÅ HÄR:
Blanda majonäs och pickels till en sås. Smaka av med salt och svartpeppar.
Stek fiskpinnar i olja i en medelvarm stekpanna tills de blir gyllene och blir frasiga. Salta lätt.
Lägg ut tortillabröden, täck dem med salladsbladen. Klicka ut en klick tartarsås på tortillabrödets salladsblad och lägg en fiskpinne på såsen. Strö gräslöken över. Lägg citronklyfta bredvid.
Är man jättehungrig, lägg fler fiskpinnar i tortillabrödet.
Receptet är från Hemköp, Matthias Dahlgren (världsmästarkock).

Bakad potatis med
stekta kantareller och färskost
4 pers
INGREDIENSER:
4 st stora Bakpotatisar
300 g Kantareller
200 g Färskost
2 msk Matolja
25 g Smör
Salt, Flingsalt, Svartpeppar, Krasse att toppa med.
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 g. Lägg bakpotatis i ugnsform och stick hål på potatisen. Ställ ugnsformen i mitten av ugnen. Kolla efter
1 tim om de är klara, potatisen ska då vara mjuka.
Ansa kantarellerna, skär i mindre bitar. Stek kantarellbitarna i olja tills den får lite färg. Tillsätt smör och stek ytterligare någon minut. Krydda med 1/2 tsk salt, 2 krm svartpeppar.
Skär ett kryss i potatisarna, tryck försiktigt ihop. Toppa med färskost, kantareller, krasse. Strö över lite flingsalt
och svartpeppar.
Hm, hm så gott!

Jordgubbstårta
Det här jordgubbstårta receptet påminner mycket om hur mormor Henny gjorde egen jordgubbstårta till Christinas födelsedag! MUMS!
CA 10 BITAR
INGREDIENSER:
Sockerkaksbotten:
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 medelstora ägg
2 dl strösocker
1/2 msk smör
1 1/2 msk ströbröd
Vaniljkräm:
1 1/2 dl vispgrädde
1 äggula
2 tsk strösocker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispad grädde
Fyllning:
1 dl drickfärdig jordgubbssaft
2 dl jordgubbssylt
200 g jordgubbar
Garnering:
3-4 dl vispgrädde
jordgubbar
GÖR SÅ HÄR:
Sockerkaksbotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen. (Tänk på vilken form du använder eftersom det ska minst skäras ut tre bottenskivor till tårtan).
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. (Potatismjöl används till tårtbotten, blir då lite fastare och klarar fyllningarna bättre än vanlig sockerkaksbotten...).
Vispa ägg och socker så att blandningen blir ljus och pösig. Sockret ska ha löst sig helt, (annars känns det som man tuggar på gruskorn när man äter tårtbottnen, sockerkornen försvinner alltså inte vid gräddningen).
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda.
Häll upp i formen. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.
Vaniljkräm:
Blanda grädde, äggula, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen. Blanda i vaniljsockret. (Se till att få tydlig vaniljsmak). Låt kallna. Vänd ner vispad grädde när det är OBS; dags att lägga
ihop tårtan.
Ihopläggning:
Skär tårtbottnen i tre delar.
Pensla bottnarna med jordgubbssaft. (Det gjorde alltid mormor Henny, blir saftigare tårta och ännu mer smak).
Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med vaniljkrämen.
Bred jordgubbssylt och därefter vaniljkräm på de två understa bottnarna.
Lägg på den översta bottnen.
Plasta in tårtan noga och låt den safta till sig i kylen, gärna några timmar.
Garnera med grädde och jordgubbar.

Acua Fresca
Så härligt att dricka en varm sommardag!
Mixa ca 5 dl Vattenmelon (tärnad), 3 dl jordgubbar (färska), 5 dl vatten, 3 msk Rörsocker, 1/2 dl Myntablad, slätt i en blender
eller stavmixer.
Häll upp i kanna eller glas med mycket is. Toppa med mynta och skivad lime.
Sallad med ärtor och gurka
Favoritsallad. Enkel. fräsch, somrig och god!
8 personer
INGREDIENSER
2 st Salladshuvud
200 g Sockerärtor
2 st gurkor
1 Silverlök
250 g Färska gröna ärtor (eller tinade ärtor)
GÖR SÅ HÄR!
Skölj salladen och riv den i lagom bitar. Ta ut sockerärtorna från kapslarna eller skär sockerärtorna i bitar. Skiva gurkan i tunna skivor. Skala och skiva löken tunt.
Blanda alla ingredienserna, servera med en god dressing!

Tomatsallad
1 juni 2020 läsTE ett citat från Ernst Kirschsteiger om tomater:
"Tomat, ädelstenar i salladen" vi i villa nr 4 2020
Så nu blev det en tomatsallad. Här är ett gott recept som är lättsam på sommaren!
ca 8 pers
INGREDIENSER
Ingredienser
1 rödlök
8 - 10 tomater
TIPS:
(1/2 gurka
50 g bladpersilja
1 msk kapris
150 g svarta kalamataoliver)
VINIGRÄTT
2 1/2 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Blanda vinägretten enligt måtten. Låt stå.
Skala och skiva rödlöken fint. Låt rödlöksskivorna ligga i vinägretten medan tomaterna skivas. Vänd tomatskivorna tillsammans med rödlöken i vingrätten. Tänk på att tomatsalladen blir ännu godare om allt får dra ett tag innan serveringen.
TIPS:
Hyvla gurkan på längden. Lägg gurkan i kallt vatten till servering, blir krispigare då. Skiva tomaterna som vanligt och hacka färsk bladpersilja grovt. Strax innan servering hälls vattnet bort från skivade gurklängderna, alla ingredienser blandas ner i vinägretten.
Tomatsallad är god att använda som tillbehör till en lunch! Eller varför inte äta den som den är en varm härlig sommardag!

Glasssandwisch med jordnötter
Lördagens soliga varma dag på balkongen gav längtan efter en god glass. Läste följande glassrecept i en tidning... Så gott!
Ca 20 bitar.
Fyllning/Jordnötsglass
1 dl Strösocker
2 dl Jordnötter (salta)
2 dl Jordnötssmör
1 L Vaniljglass
Smält strösockret i stekpanna till en karamellsmet. Rör ner salta jordnötter. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka jordnöts karamellsmeten. Blanda med vaniljglassen och jordnötssmör. Ställ i frysen.
Sandwisch
200 g Smör
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk Salt
2 dl Vetemjöl
1 dl Kakao
2 Ägg
Blanda alla ingredienser. Bred ut på bakplåtspapper på bakplåt. Grädda i ugn 250 grader, ca 5 min. Låt svalna.
Dela på mitten. Bred på färdiga jordnötsglassen på ena halvan. Lägg sedan på den andra halvan ovanpå. Frys i ca 8 tim. Skär sedan i bitar.
Bon apetit!

Kokossmoothie med kakao,
nötsmör och passionfrukt
Satt ute häromdagen i härliga vårsolen och fick syn på ett ljuvligt gott smoothie recept i en tidning. Testa!
1/2 Burk Kokosmjölk
1 Banan
1/2 Passionsfrukt
1 nypa Salt
1 msk Kakaonibs eller Chokladbitar
1 1/2 msk Kakaosmör
GÖR SÅ HÄR:
Mixa alltihop med en stavmixer eller i en Blender.
Häll upp i stora glas eller skålar. Strössla med din favorittopping.
FÖRSLAG TILL TOPPING:
Kakaonibs eller rivna chokladbitar, banan, chiafrön, nötsmör, passionsfrukt.
Sockerringar
INGREDIENSER
200 g smör
1,5 dl vatten
1 förp jäst (à 50 g)
8-9 dl vetemjöl
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smält smör och vatten och låt det svalna till 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan och arbeta in mjölet tills du har smidig deg.
Rulla smala längder av degen och forma till ringar. Doppa sedan ringarna i rikligt med pärlsocker.
Lägg ringarna på klädda bakplåtar och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. (Ska inte bli brända eller få färg. Lätt gyllene.)
När alla ringar är gräddade stänger du ugnsvärmen.
Lägg alla ringar på en kall plåt och låt dem svalna och torka på eftervärme.

Ägghalvor
Med rädisa, västerbottenost och rågbröd
Portion: 8 (Ägghalvor)
4 Ägg (Hårdkokta)
4 msk Färskost (t e x Philadelphia)
4 st Rädisor
1/4 dl Gräslök (Från kruka eller egen trädgård)
2 st Rågbröd eller Kavring (Skivor) Mina två favoritbröd!
1 msk Rapsolja
Salt
GÖR SÅ HÄR:
Hårdkoka först äggen. När äggen är klara. Skala och ta ut ägggulan. Dela äggen på mitten. Skär ägghalvorna lite i botten så att de kan stå på en liten bricka eller ett fat.
Smula ägggulan eller finhacka och blanda sedan med färskosten, finhackade rädisor, lite lagom med gräslök.
Smaka av med salt.
Skär brödet i tärnor och blanda med raspolja. Smula lite extra bröd och lägg på en plåt och baka av smulorna i ugnen 180 grader i ca 10 min, tills de är krispiga. (Uppvärmd ugn).
Lägg i fyllningen med osten i ägghalvorna och garnera med brödtärnor och krisp, finskuren tunn rädisa, gräslök och finskuret bröd i två små bitar.
Hm, hm hm bara så gott!

Räksallad
Med pepparotscremé
4 port
2 ägg
1 romansallad
0,5 knippe vit sparris
150 g handskalade räkor
2 dl frysta ärtor
1 kruka dill
1 knippe färsk bladpersilja
1 citron
en bit baguette
Pepparrotsdressing
0,5 dl majonnäs
0,5 dl crème fraîche
1 bit färsk pepparrot
1 msk smör
0,5 krm strösocker
worcestersås
tabasco
GÖR SÅ HÄR:
Skala och koka sparrisen tillsammans med lite citronsaft, smör och socker. När den är mjuk och behåller spänsten är den klar, känn med en potatissticka. (Annars riskerar sparrisen bli trådig).
Värm ärtorna enligt förpackningen.
Koka äggen, lägg ner i en kastrull med vatten, när vattnet börjar koka starta timern, de ska koka totalt 5 minuter och 30 sekunder. Så fort de är klara, spola direkt i kallt vatten och vara i kallt vatten, ca 3-4 minuter.
Under tiden äggen kokar. Tvätta och bryt ner romansalladen i mindre bitar.
Gör dressingen: Skala och riv pepparroten fint. Blanda sedan med crème fraiche och majonnäs. Bestäm styrkan på dressingen med mängden pepparrot och några antal droppar (tänk på styrkan) av tabasco och Worchestershiresås. Om dressingen blir tjock kan du späda ut med lite vatten. Ställ dressingen kallt medan salladen blir klar.
Skär tunna skivor av bröd och stek i olja. (Obs bröden ska ha svalnat innan de läggs på salladen).
Lägg upp salladen genom att blanda sparris, ärtor, räkor, sallad, dill, persilja, ägg och dressing på toppen. Avsluta med stekt bröd!
Bon Apetit!
Tips
Mina favoriträtter är fisk, skaldjur och kyckling med goda tillbehör. Dessert med choklad i alla dess former! Bara älskar choklad. Dock något jag inte kan äta är ostron. Smaken av hav gillar jag men har lite problem med att det känns "slemmigt" i munnen... Så häromdagen fick jag tips om att det finns en ört som smakar precis som ostron.
Ostonört med smak av hav
Ostronörtens blad smakar nästan som skaldjuret ostron men har inte slemmiga strukturen. Eftersom smaken påminner om hav är bladen fantastiskt goda att ha i fiskrätter eller fisk och skaldjurssoppa!
Det man ska tänka på att ostronörtens blad smak dämpas vid upphettning. Ostronsörtens blad kan också serveras som vegetariskt, miljö och plånboksvänligt alternativ.
Bladen är goda som de är t e x i en blandsallad som garnering eller som "pricken över i" på en måltid.
Det sägs att ostronörtens blommor och fänkål är en vinnande kombination! Också exotiskt alternativ till ostron, t ex vid sidan om ett glas champagne...
Ostronörtsblad(Förätt)
Rimmad sej eller torsk
Lägg sej eller torsk i ugnssäker form. Sätt fisken mitt i ugnen tills innertemperatur är 55-56°C.
Forellrom
Forellrom är rom från olika laxfiskar. Är smakrik och har vacker röd färg. (Forellrom kan även vara rom
från sikar).
Ostronmajonnäs
Mixtra ostronbladen tillsammans med majonäs eller finhacka ostronbladen och rör ned i majonäsen.
Sjökorall
Obs är ingen fisk, påminner om sparris i utseendet men är mindre, har krispigt textur och salt accent.
Servera
Dekorera fiskbit med en sjökorall ovanpå, forellroms klick och ostronmajonäs klick vid sidan om.
Ostronblad dekorerad snett under fiskbiten eller upplagt snyggt på en liten tallrik.
Bon apetit!